Please, respect my copyright
Menu
Menu

    Previous work

    Previous work

    Reference

    Reference

Speciaal voor de onderzoeksafdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie in het Erasmus MC vervaardigde Manon Hertog een aantal foto series. Haar foto’s dragen rust uit en maken nieuwsgierig. Tijdens het kijken besef je als beschouwer dat er meer is, iets dat je niet kunt vatten. Haar beelden gaan voorbij de herkenbare werkelijkheid.

Zij zoekt naar het hart der dingen.

Die vastgelegde beelden zijn wel degelijk afkomstig uit de werkelijkheid om ons heen. Iets uit die ‘werkelijkheid’ wekt Manons interesse. Daar zoomt zij, in rust, op in met een groot observatievermogen. Binnen het ingezoomde beeld van de werkelijkheid, dat intussen een voor het oog geabstraheerde vorm heeft aangenomen, graaft Manon verder naar beelden. Beelden die voor haar kloppen; dan heeft zij de juiste combinatie van vorm, licht, textuur, kleur en ruimte gevonden.

Voor de beschouwer geven deze beelden zich niet snel prijs. Op geen enkele, duidelijke manier verwijzen zij naar de door beschouwers -vaak snel en daardoor onvolledig- geobserveerde werkelijkheid. De beschouwer begint immers met kijken, waar Manon haar resultaat heeft gevonden. Haar beelden blijven voor de beschouwer raadselachtig. Zij staan schijnbaar ver van de werkelijkheid af.
Juist daardoor geven haar beelden enorm veel ruimte. Niets wordt de beschouwer opgelegd, ruimte om zelf in te vullen. Alleen Manons keuzes leiden, in het kijken en in mogelijke associaties. Hoe vrijer de geest van de beschouwer, hoe meer ruimte er ontstaat voor een wereldgevoel.

Lydia Bogtstra, kunstzaken Erasmus MC.